Неколку аргументи во шахот добиваат повеќе внимание од дебатата за тоа дали шах е спорт или не. И покрај тоа што некои од двете страни на аргументот можеби мислат, не е едноставно прашање да се одговори: владините тела ширум светот не се согласуваат (Меѓународниот олимписки комитет го признава шахот како спорт, додека многу национални тела не го прават тоа), и може да дојде долу како да одберете да дефинирате “спорт” како целина.

Подолу, ќе најдете некои од заедничките аргументи за и против шах како спорт. И покрај тоа што можеби не е најважната дебата во шахот, тоа е, секако, една интересна и има многу страсни погледи на двете страни!

Причини зошто шахот не е спорт

Додека постојат многу начини да се расчисти аргументот, навистина постои само еден начин да се опише главниот аргумент за тоа зошто шахот не е спорт. Но, иако тоа е само една точка, тоа е прилично привлечна. Оние што велат дека шахот не е спорт едноставно укажуваат на фактот дека шахот не е атлетска активност – и без атлетика, каков спорт може да биде шах?

Categories swam

en_USEN