Дали шахот е спорт?

Неколку аргументи во шахот добиваат повеќе внимание од дебатата за тоа дали шах е спорт или не. И покрај тоа што некои од двете страни на аргументот можеби мислат, не е едноставно прашање да се одговори: владините тела ширум светот не се согласуваат (Меѓународниот олимписки комитет го признава шахот како спорт, додека Read more…

Зошто е кик боксот добар за децата? 5 придобивки кои ги имаат децата кои тренираат кик бокс!

Индивидуалните спортови како што е кик боксот се одлична активност за децата поради многубројните придобивки кои ги нудат овие спортови. Иако постојат одредени предрасуди кај родителите кога зборуваме за кик боксот, доколку изберете клуб со професионални тренери кои ќе ги насочат децата, тие ќе добијат повеќе придобивки отколку во бавењето Read more…

Повеќе од една четвртина од младите луѓе се дебели

Вкупно 149 милиони деца заостануваат во физичкиот развој или се со понизок раст за својата возраст, 50 милиони деца се неисхранети или се преслаби за својата висина, 340 милиони страдаат од недостиг од основните витамини и хранливи материи како што се витамин А и железо, а 40 милиони деца се Read more…

Исхрана на млади спортисти

Исхрана на млади спортисти Исхраната е важен фактор за физичката подготвеност на младите спортисти. Внесувањето на макронутриентите, микронутриентите и течностите во соодветна количина е есенцијално за обезбедување на енергија за раст и вршење на физичка активност. За оптимален перформанс, младите спортисти треба да знаат што, кога и како да јадат Read more…

Зошто е важно да се спортува

Да се биде дел од некој спорт, генерално, генерира различни социо – економски добивки. Спортот може и остава големо и позитивно влијание врз личноста, заедницата, па  би рекле и во целото општество. Иако спортот генерално се поврзува со помладата популација, сепак  тој не ги исклучува сите возрасни групи и пол. Read more…

Младите, Спортот и Македонија

Вообичаено, кога ќе стане збор за спортот, првата помисла што му доаѓа на просечниот човек е забава, хоби. Но, спортот е многу повеќе од тоа, суштински тој претставува начин на живот. Спортот како игра или како физичка активност, зазема значајно место во секое општество, бидејќи ги учи најмладите на вистинските Read more…

en_USEN