Македонскиот образовен систем е модерен во согласност со европската и светската политика. На пазарот постојат меѓународни, државни и приватни училишта за образование, од кои секоја институција сака својата програма да биде привлечна и усогласена со потребите. Во последниве години, образованието претрпе многу промени. Има уште многу да се промени. Сите образовни институции кои нудат обука, образование, високо образование и квалификации се под контрола на Министерството за образование и се единствените што издаваат дозвола за работа во согласност со правилата и законите. Се почесто се појавуваат институции кои издаваат разни сертификати, дипломи, со што на крајот сите ќе имаат проблеми. работодавците, училиштата, вие како идни работници. Пред да се запишете на каква било обука, училиште, образование, треба да се информирате дали тоа образование/обука е признато и верификувано.Ова лесно се потврдува во Центарот за образование на возрасни кој е надлежен за верификација на програми,школи,институции. Пред да направите било што треба да информирате, и секој што не ги почитува законите и прописите треба да биде пријавен.
СО ЕДУКАЦИЈА НЕМА ИМПРОВИЗАЦИЈА
Да изградиме силнни и квалитетни образовни кадри и да се заштитиме од лажна иднина.

Центар за образование на возрасни

http://cov.gov.mk/

Категории blog

Коментари

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

mk_MKMK